«ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ 2020-ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Θέλοντας να αποτιμήσουμε συνολικά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου μας όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε δράσεις εθελοντισμού και τη θεμελίωση των αξιών και των αρχών της ενεργούς πολιτειότητας παραθέτουμε μία σειρά από δράσεις που αυτοί/ές πραγματοποίησαν.

            Αρχικά, σύναψαν συμβόλαιο Εθελοντισμού μέσω του οποίου προσπάθησαν να δεσμευτούν για την εκπλήρωση του σκοπού του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω». Επιπλέον, οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, ώστε να εξοικειωθούν με το πολιτισμικό μωσαϊκό που έχει διαμορφώσει τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, ήρθαν σε επαφή και γνωριμία με το «διαφορετικό» καθώς προσβλέπαμε στην άρση των κοινωνικών στερεοτύπων και των διακρίσεων.

           Επισημαίνουμε ότι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας προέβησαν σε μία σειρά από δράσεις όπως τη συγκέντρωση χρημάτων για τη μικρή Λυδία, τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, καθώς και για τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας. Συνακόλουθα, συμμετείχαν στο χριστουγεννιάτικο bazaar του «Κέντρου φροντίδας παιδιών ΑΜΕΑ» προσφέροντας εξαιρετικές κατασκευές. Η συμμετοχή τους στη δράση «Make a wish» ήταν συγκινητική, όπως επίσης και στη δράση του «Εθελοντισμός Ανδρόνικος» η οποία έγινε εξ αποστάσεως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η στοργή και η φροντίδα που επέδειξαν για μικρό συμμαθητή τους και η αγάπη με την οποία τον περιέβαλλαν ήταν αξιομίμητη.

            Η περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών/τριών αφυπνίστηκε με τη συμμετοχή τους σε ανάλογες δραστηριότητες και σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Βελβεντού και Καστοριάς. Ενημερώθηκαν για τη βιοκλιματική αλλαγή αλλά και για την αξία και χρησιμότητα του νερού ως πολύτιμου αγαθού. Επιπρόσθετα, κατασκεύασαν ταΐστρες πουλιών, για να εξασφαλίσουν την τροφή αυτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας.

            Υποστηρικτικά λειτούργησαν προς επίτευξη του σκοπού του προγράμματος η δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου εντός του σχολείου για χαλάρωση και περισυλλογή, καθώς επίσης και η διεξαγωγή τηλεημερίδας για τη συμπερίληψη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχολείο μας φιλοξενεί στο πλαίσιο της συμπερίληψης δύο μαθητές του Ειδικού σχολείου μία φορά την εβδομάδα.

Author: admin